Cookies op heiper.nl

Onze website maakt gebruik van cookies. Zie voor meer informatie onze privacyverklaring.

Ja, ik geef toestemmingNee bedankt
English
 
Blog

Lego bouwen voor volwassenen – het Power Platform van Microsoft 

Je hebt er misschien hier en daar al iets over gehoord, het Power Platform van Microsoft. Maar wat is dit nu precies?

Het Power Platform bestaat uit meerdere onderdelen, zoals Power BI, Power Apps, Power Automate, Power Virtual Agents en Power Pages. Al deze applicaties kun je aan elkaar koppelen en samen gebruiken, waardoor je krachtige tools in handen hebt.  

We lichten ze hier heel kort even toe: 

Power BI een applicatie waarmee je data aan elkaar kunt knopen en mooie overzichtelijke dashboards kunt maken. 

Power Automate kun je gebruiken om triggers in te richten en processen te automatiseren. Power Automate is eigenlijk gewoon “If this than that”. Als er iets gebeurt dan wil ik dat je dit doet. Je hoeft hier geen programmeur voor te zijn, iedereen in de organisatie kan dit.  

Power Virtual Agents is een chatbot, handig voor customer service onderdelen. 

Power Pages is heel erg nieuw in het Power Platform en is pas kort geleden geïntroduceerd. Het is een soort WordPress on steroïde. Het is een webbased portaal waarmee je webpagina’s kunt maken vanuit het Power Platform. Een WordPress versie 2.0. Echt een gave toevoeging. Deze wordt de komende tijd zeker belangrijk, omdat web applicaties naadloos verweven kunnen worden met verschillende applicaties en alle software in je organisatie. 

Power Apps is een mooie low code no code applicatie voor zowel mobiel als ook webbased. Voor MKB een mooie oplossing om de gaten in je processen te dichten. Stel je hebt al een systeem, bijvoorbeeld een klein CRM systeem en je werkt veel met Excel. Dit werkt allemaal nog niet zo ideaal. Je kunt dan een Power App bouwen die een gat kan gaan vullen en daarmee je proces digitaliseren en automatiseren. 

Ondersteunende aan de bovenstaande applicaties zijn connectors en AI builder en data verse. Hiermee kun je data harmoniseren. Op deze manier kun je data vanuit de verschillende bronnen harmoniseren op éen plek, zodat daar één taal wordt gesproken. 

Wat kunnen MKB-ers met het PowerPlatform? 

Je kunt het PowerPlatform zo extreem mogelijk opzetten en overal voor gebruiken, zelfs je CRM bijvoorbeeld met Dynamics. Maar je kunt het ook stand alone gaan gebruiken, alleen voor de gaten in je processen die je al hebt. 

 Je hebt bijvoorbeeld al een Exact online, daar zitten al processen in. Ga binnen deze processen op zoek naar de gaten en ga deze gaten met het Power Platform vullen. Op deze manier kun je de procesen optimaliseren. Het is dus niet in plaats van, maar aanvullen bij datgene wat je mist. Heb je bijvoorbeeld veel handmatige handelingen in Excel of ben je veel over aan het typen? Deze gaten kun je uitstekend vullen met PowerApps. 

Is het PowerPlatform futureproof? 

Misschien denk je als ondernemer wel, ja hoor daar hebben we wéér een applicatie die we kunnen laten bouwen. Dat gaat vast weer meer kosten dan van tevoren aangegeven en als het dan eenmaal klaar is dan is het eigenlijk alweer verouderd.  

Het PowerPlatform van Microsoft is hierin wel echt anders. De code en het programmeren binnen bijvoorbeeld PowerApps is heel erg low code, je hoeft hier echt geen programmeur voor te zijn. Je kunt hier dus heel goed zelf mee aan de slag gaan. De taal zelf is eigenlijk ook op basis van macro’s in Excel, dus als je al ervaring hebt met functies en macro’s in Excel, dan kun je ook zeker met PowerApps aan de slag. Die kennis en expertise zet je zo in op het PowerPlatform en je kunt ermee aan de slag. 

“Kun je goed met Excel omgaan? Dan kun je ook met PowerApps aan de slag!” 

In 3 uur een werkende app neerzetten 

Je kunt, bijvoorbeeld voor een kilometerstand registratie, binnen 3 uur een werkende app neerzetten. Deze App kun je gebruiken op je mobiel of op je tablet of op je pc. Je kunt hierbij bijvoorbeeld je klantenlijst koppelen aan je Exact Online (via dataverse of een connector). Je kunt  de gegevens dan direct gebruiken.  

Je kunt in principe alle data die je gekoppeld hebt tonen in je app. Je kunt bijvoorbeeld maps koppelen en tonen in je app. Als je dan een adres selecteert toont de app de map met dit adres. 

Is het veel werk om tot een ontwerp te komen? 

PowerApps doet heel veel zelf als je een bron connect. Heel veel kunnen ze al premade voor je neerzetten. Bijvoorbeeld als je een klantenlijst connect dan zetten ze al een voorbeeld klaar met een klantenlijst. De weergave van deze klantenlijst kun je dan weer tweaken en aanpassen. Je kunt uiteraard ook de hele app van scratch af aan bouwen, omdat je zelf wilt bepalen wat je wil gaan doen. Dat is net zo makkelijk. Kleuren en logo’s zijn ook makkelijk aan te passen dmv kleurcodes. De knoppen zelf en wat de knop moet doen (de acties die erachter zitten), zijn allemaal in relatief logische taal. 

PowerApps zit al in je office licentie. Je kunt dus direct al aan de slag met de integratie met office applicaties. Voor externe koppelingen (bv Exact) heb je een uitgebreidere licentie nodig. 

Tussen nu en 5 jaar zit heel Nederland aan de PowerApps! 

Hoe nu aan de slag met PowerApps? Kijk binnen je bedrijf welke processen nog in Excel plaatsvinden. Probeer deze processen eruit te pikken en ga die data in je dataverse zetten en bouwen. Begin met iets kleins om te voelen en zien hoe het werkt. Van daaruit kun je dan verder ontwikkelen. 

Belangrijk hierbij is dat het om low code no code applicaties gaat. Iedereen kan hiermee aan de slag, allemaal vanuit het Microsoft huis. Er zijn geen lange programmeertrajecten, maar korte sprints. Het draait in de omgeving van jezelf, en je kunt het dan ook zelf aanpassen. De beveiliging is tot slot heel intensief omdat dit vanuit Microsoft draait.  

Wil jij aan de slag met PowerApps, maar weet je niet goed hoe je moet beginnen? Wij helpen je graag op weg! 
 

Brigit Beerthuizen

Marketing & communicatie


 

Wil jij meer weten over het Power Platform?

Bel ons of laat hier je gegevens achter. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Contactformulier Power Platform
pijl
088 434 737 0

Terug naar boven