Cookies op heiper.nl

Onze website maakt gebruik van cookies. Zie voor meer informatie onze privacyverklaring.

Ja, ik geef toestemmingNee bedankt
English
 
Blog

Technische maatregelen om je bedrijf beter te beveiligen

Afgelopen jaar kwam Xander Koppelmans, een succesvol ondernemer, bij ons langs in de studio in Huizen. Hij vertelde ons wat hem was overkomen nadat hij gehackt was door een cybercrimineel. Hij vertelt zijn verhaal om andere ondernemers te waarschuwen. Als hij nu wist wat hij toen wist had hij het immers heel anders aangepakt. Bij Xander is na de cyberaanval zijn hele bedrijf om zeep geholpen. Zevenentwintig jaar lang had hij al zijn passie en energie in zijn bedrijf gestopt en door één simpele cyberaanval was hij alles kwijt. Voor wie geïnteresseerd is in zijn verhaal en wat hem is overkomen, dit gesprek kun je hier terugkijken.

Voor wie vooral wil leren van zijn ervaring volgen hieronder een aantal technische tips om de beveiliging van je bedrijfsdata te verbeteren.

Tip 1: dwing af hoeveel tekens wachtwoorden moeten bevatten

Uiteraard is de techniek bij de beveiliging van je bedrijfsdata een zeer belangrijk onderdeel. Om te beginnen is het verstandig om binnen een bedrijf af te dwingen uit hoeveel tekens een wachtwoord bestaat. Waarom is dit zo belangrijk, zul je misschien denken? Dat heeft te maken met het feit dat hoe langer het wachtwoord is des te langer duurt het voordat een hacker dit wachtwoord kan kraken. Een hacker heeft gemiddeld 4 uur nodig om een wachtwoord van 10 karakters te kraken. Voor een wachtwoord van 12 karakters heeft een hacker gemiddeld 4 maanden nodig om het te kraken. Het wachtwoord dat het bedrijf van Xander gebruikte bestond uit 10 tekens en dit heeft hem daardoor de das om gedaan.

Tip 2: faciliteer een wachtwoordmanager voor je medewerkers

Omdat unieke, sterke en lange wachtwoorden vrijwel onmogelijk onthouden kunnen worden is het  raadzaam om als bedrijf een wachtwoordmanager (bijvoorbeeld LastPass) te faciliteren voor je werknemers. Met een wachtwoordmanager kunnen werknemers op een eenvoudige wijze unieke, sterke en lange wachtwoorden genereren en gebruiken.

Tip 3: maak gebruik van MFA

Maak gebruik van Multifactor Authenticatie (MFA) waar mogelijk. Op deze manier kunnen criminelen die een wachtwoord achterhaald hebben nog steeds niet inloggen, omdat ze ook een code van bijvoorbeeld de mobiele telefoon nodig hebben. Deze Multifactor authenticatie zorgt dus voor extra beveiliging.

Tip 4: bouw je bedrijfsinfrastructuur op in laagjes

Daarnaast nog een hele belangrijk tip; bouw je bedrijfsinfrastructuur op in laagjes, zodat de hacker elke laag opnieuw moet kraken en niet in één keer overal bij kan. Je kunt dit bij SharePoint bijvoorbeeld doen door niet alle werknemers alle rechten te geven, maar alleen die rechten te geven waar die werknemer bij hoeft te kunnen. Bijvoorbeeld een administratieve medewerker die alleen bij de administratie mappen kan en niet alle andere mappen.

Tip 5: bewaar je bedrijfsinfrastructuur ook off-line

Tot slot de allerbelangrijkste tip: bewaar je bestanden, je bedrijfsinfrastructuur ook op een veilig plekje off-line. Mocht je dan toch aangevallen worden en je bestanden kwijtraken dan kun je altijd nog terugvallen op een off-line back-up. Dit vergroot zeker de kans dat je een cyberaanval overleeft!

Wil je meer weten over veiligheid en wat jouw bedrijf daar tegen kan doen? Neem contact op met Pieter. Hij vertelt je er graag meer over!

Of bekijk onze blogs of ons webinar over Cyber security van afgelopen donderdag 3 februari.

Brigit Beerthuizen

Marketing & communicatie

Terug naar boven