Cookies op heiper.nl

Onze website maakt gebruik van cookies. Zie voor meer informatie onze privacyverklaring.

Ja, ik geef toestemmingNee bedankt
English
 
Blog

Wachtwoordmanagers, gebruik jij er al één?

Inmiddels weten we allemaal dat we sterke en unieke wachtwoorden moeten gebruiken en geen welkom123 of qwerty. En zeker niet één en hetzelfde wachtwoord voor al onze accounts. Maar omdat we tegenwoordig talloze accounts - en dus ook wachtwoorden hebben - ontstaat al snel het probleem: hoe zorg je dat je al deze sterke en unieke wachtwoorden allemaal onthoudt? Daar hebben we tegenwoordig een superhandige tool voor, namelijk een wachtwoordmanager! Een wachtwoordmanager is een digitale kluis waarmee je op een eenvoudige manier wachtwoorden kunt genereren én opslaan. Klinkt heel aantrekkelijk, maar is dat nou wel zo veilig? Is alles op één plek niet juist een enorm risico?

Bij Heiper ICT werken we met de wachtwoordmanager LastPass. Voor deze digitale kluis heb je één sterk en uniek hoofdwachtwoord nodig. Alleen dit wachtwoord moet je onthouden. Met de wachtwoordmanager kun je vervolgens voor al je accounts unieke en sterke wachtwoorden genereren en opslaan. Uiteraard zijn er verschillen in kwaliteit tussen de wachtwoordmanagers. We kunnen wel stellen dat je LastPass met een gerust hart kunt gebruiken, mits je een sterk hoofdwachtwoord gebruikt uiteraard. LastPass gebruikt een versleutelingsmethode waardoor een hacker een uiterst krachtige supercomputer nodig heeft om je gegevens te stelen. Dit komt zelden voor en áls het zou gebeuren, hebben ze waarschijnlijk nog steeds geen toegang tot jouw informatie. 

Naast het genereren en opslaan van sterke en unieke wachtwoorden, kent een wachtwoordmanager nog een groot voordeel. Bij het inloggen op een webpagina wordt het wachtwoord herkend dat staat opgeslagen in LastPass. Je hoeft dus niet continu je kluis te bezoeken om je wachtwoord te achterhalen. Een ander voordeel is dat de kans kleiner wordt dat je op een valse webpagina inlogt. Denk aan pagina’s als login-consumentenbond.nl, zonder punt tussen 'login' en domeinnaam, en dus niet de echte pagina. Bij dit soort valse webpagina’s wordt je wachtwoord namelijk niet automatisch herkend via LastPass. Op deze manier heb je een extra controle: staat je wachtwoord bij het inloggen aangegeven, dan kun je veilig inloggen. 

De wachtwoordmanager is beschikbaar op alle apparaten. Of je nu op je telefoon, tablet of laptop aan het werk bent, je wachtwoorden heb je met LastPass altijd bij de hand! Dit zorgt voor veel gebruiksgemak én het is wel zo veilig. Ik zou echt niet meer zonder kunnen.

Wil je weten wat LastPass voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem dan contact met ons op via 088 434 737 0 of laat je gegevens hier achter. We helpen je graag verder!

Netwerk-en systeembeheerder

Job van Slooten

Netwerk-en systeembeheer

Terug naar boven