Cookies op heiper.nl

Onze website maakt gebruik van cookies. Zie voor meer informatie onze privacyverklaring.

Ja, ik geef toestemmingNee bedankt
English
 
Blog

Verbeter de beveiliging van je IT omgeving!

Afgelopen jaar kwam Xander Koppelmans, een succesvol ondernemer, bij ons langs in de studio in Huizen. Hij vertelde ons daar over wat hem was overkomen nadat hij gehackt was door een cybercrimineel. Binnen een mum van tijd was zijn hele bedrijf om zeep geholpen. Zevenentwintig jaar lang had hij al zijn passie en energie in zijn bedrijf gestopt en door één simpele cyberaanval was hij alles kwijt. Hij vertelt nu zijn verhaal om andere ondernemers te waarschuwen. Als hij toen geweten had wat hij nu weet dan had hij het heel anders aangepakt..

Voor wie geïnteresseerd is in zijn verhaal en wat hem is overkomen, dit gesprek kun je hier terugkijken.

Voor wie vooral wil leren van zijn ervaring volgen hieronder een aantal tips die betrekking hebben op de organisatie.

Tip 1: je bent kwetsbaar 

Realiseer je dat je heel kwetsbaar bent. Vaak denken ondernemers nog dat ze niet interessant zijn voor hackers omdat ze maar klein zijn. Maar voor een hacker is iedereen interessant. De hacker kijkt helemaal niet naar wie hij aan het hacken is, ze hacken een IP adres en proberen gewoon zoveel mogelijk uit, random. Met andere woorden iedereen is kwetsbaar en iedereen kan slachtoffer worden van een cyberaanval, hoe groot of klein je bedrijf ook is.

Tip 2: plaats beveiliging op de agenda

Naast je te beseffen dat je kwetsbaar bent is het ook belangrijk om de beveiliging permanent op de agenda van je bedrijf te zetten, je moet er iemand verantwoordelijk voor maken. Deze persoon noemen we ook wel de Security Officer. Daarnaast kun je meer aandacht aan security besteden door een awareness sessie security te organiseren voor je werknemers. Na deze sessie zijn de werknemers beter op de hoogte van de genomen maatregelen binnen de eigen organisatie én zijn ze meer bewust van de mogelijke gevaren die op de loer liggen. 

Tip 3: maak budget vrij voor beveiliging

Daarnaast is het ook belangrijk echt budget voor vrij te maken voor de beveiliging van je bedrijf. Een cyberaanval kan je echt heel veel geld kosten. Daarom is het verstandiger om aan de voorkant te investeren in je beveiliging. Deze investering levert je sowieso zoveel meer op mocht je aangevallen worden door een hacker, dat betaalt zich zeker uit.

Tip 4: maak een plan!

Ook is het heel belangrijk om een plan te maken voor àls het mis gaat. Dit had Xander met zijn bedrijf niet en daardoor maakten ze in de heat of the moment de verkeerde keuzes. Ze trokken zo snel mogelijk de stekker van de server eruit om te voorkomen dat er nog meer mappen gedelete zouden worden. Achteraf gezien was dit niet de juiste keuze. Maar op het moment zelf hadden ze geen plan en werd er ad hoc gereageerd. Dus maak vooraf een plan voor het geval je slachtoffer wordt van een cyberaanval.

Tot slot..

Heb je hulp nodig bij het opstellen van een plan of andere technische of organisatorische maatregelen? Neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Wil je meer weten over cyber security? Bekijk dan onze blogs of meld je aan voor ons webinar over Cyber security van donderdag 3 februari.


 

Brigit Beerthuizen

Marketing & communicatie

Terug naar boven