Cookies op heiper.nl

Onze website maakt gebruik van cookies. Zie voor meer informatie onze privacyverklaring.

Ja, ik geef toestemmingNee bedankt
English
 
Blog

Werk en privé, kan dat samen?

Thuiswerken wordt in steeds meer Nederlandse bedrijven geaccepteerd, maar als puntje bij paaltje komt dan zijn er toch vaak nog beperkingen.

Thuiswerken is in Nederland nog immens populair. Volgens het CBS werken bijna 3 miljoen van de 8 miljoen werkenden in Nederland thuis. 3 op de 5 werknemers geeft aan op incidentele basis vanuit huis te werken. Vanwege de grote populariteit van het werken vanuit huis, is er sinds eind 2016 zelfs een wet van kracht gegaan die medewerkers meer vrijheid geeft om thuis te werken (Wet Flexibel Werken).

Eigenlijk hoor je het wel van elke collega, vriend of kennis. “Als ik thuiswerk krijg ik in een uur meer gedaan dan in een hele ochtend op kantoor”. Eigenlijk vreemd toch? Maar aan de andere kant ook helemaal niet… Als de omgeving thuis goed is en je dus niet gestoord wordt door blaffende honden, huilende baby’s of een schreeuwende parkiet, dan ben je veel meer gefocust dan op kantoor. Collega’s die niet naast je zitten te bellen of je hulp nodig hebben.

Punt is alleen wel dat je als organisatie de juiste tools en infrastructuur moeten bieden om thuiswerken mogelijk te maken. Zo moeten eigenlijk alle programma’s vanaf elke locatie beschikbaar zijn. Dit kan middels een VPN-verbinding of een Remote Desktopverbinding, maar het mooiste zou zijn wanneer het bedrijf in een volledige Cloudoplossing voorziet. Dan maakt eigenlijk het apparaat ook niet meer uit. Dit kan een Windows computer, Mac of een Chromebook zijn.

Nu hebben we het alleen nog maar over de tools (zoals Word, Excel, CRM e.d.) maar zodra je “buiten de deur” werkt, dan is het ook goed om na te denken over beveiliging. Voor diegene die met een laptop of mobiel apparaat werken kom je wel ineens in omgevingen die jouw bedrijf niet meer beheert. Log je in op een openbaar WiFi netwerk (van bijvoorbeeld de McDonalds)? Wees er dan van bewust dat alles wat je doet op jouw computer wel eens onderschept kan worden.

Nu is het dus zaak dat je als bedrijf ook echt je medewerkers voorziet in een volledige oplossing. Niet alleen de inzet van Cloudapplicaties, maar ook de beveiliging daarvan en eventuele policies die van kracht zijn zodra een medewerker niet meer op het bedrijfsnetwerk zit. Denk hierbij aan twee-staps verificatie en een goede antivirus oplossing (op zijn minst!).

Wil je echt een Remote omgeving blijven behouden die volledig afgeschermd is, maar wel je medewerkers de vrijheid geven om zelf nog applicaties te installeren? Kijk dan eens naar oplossingen die je twee profielen kan bieden. Zo heb je bij het openklappen van de laptop een keuze tussen het zakelijke afschermde profiel en een privé profiel waarbij je weer volledige vrijheid hebt.

Toch lijkt thuiswerken over zijn hoogtepunt heen te zijn. Het werd initieel geïntroduceerd als de beloofde oplossing tegen files, stress en minder kantoorruimte, maar langzaamaan zijn er juist weer vormen van werken die het beter maken om op kantoor te zijn zoals SCRUM. Het is duidelijk dat je de mogelijkheden moet geven en goed moet overwegen hoe, maar er zullen altijd momenten zijn dat het toch even fijn is om niet digitaal te overleggen met je collega’s. Ik ben wel heel benieuwd hoe we hier over vijf jaar weer naar kijken…

Benieuwd hoe je echt goed je medewerkers kan faciliteren in thuiswerken? Heiper helpt je graag verder! Laat je gegevens achter en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!
 

Neem contact met ons op!

Martijn Veenstra

Salesmanager


 

Terug naar boven